
Pasen staat weer voor de deur, tijd om die winterdip vaarwel te zeggen en de lente met open armen te ontvangen! Na Kerstmis komt Pasen vaak op de tweede plaats als het gaat om het bereiden van rijkelijke gerechten voor familie en vrienden. Als je voor je volgende Paasbrunch wel wat extra hulp kunt gebruiken, wees gerust: bij Bosch weten we precies wat je nodig hebt. Dit jaar zijn niet je familieleden, maar wel de intuïtieve en handige keukentoestellen van Bosch de perfecte keukenhulp voor de bereiding van je Paasmenu.
Inspiratie nodig voor je Paasmenu? Wij hebben een aantal traditionele lekkernijen uit Polen, Scandinavië, Duitsland en het Verenigd Koninkrijk ontdekt die ook jij voor je volgende Paasbrunch (of ontbijt) perfect kunt klaarmaken. Deze authentieke recepten hebben de tand des tijds doorstaan en brengen de smaakpapillen van je gasten gegarandeerd in verleiding. Er is hier voor ieder wat wils. Bovendien is elk recept een echte smaakbom en snel en eenvoudig klaar te maken, zodat je een hoop tijd kunt besparen.
Onze selectie van internationale Paasgerechten.

We beginnen onze reis in Polen met een hartige soep. Wat denk je dat deze traditionele Poolse soep en zuurdesembrood met elkaar gemeen hebben? Het antwoord is zuurdesem, "Zakwas Żytni" in het Pools. Zurek betekent eigenlijk "zure roggesoep", verwijzend naar de zure en pittige smaak. In Polen wordt de soep traditiegetrouw op Paaszondag geserveerd. Sinds ze echter ook haar weg heeft gevonden naar de restaurants en supermarkten, kan er nu gewoon het hele jaar door van genoten worden.
Bereidingstijd: 60 min.
Ingrediënten:
500 ml roggezuurdesem
200 g spek
1 ui
1 teentje knoflook
3 takjes krulpeterselie 2 l bouillon
4 kielbasa
4 eieren
2 tl mierikswortel
1 tl gedroogde marjolein
3 el zure room
zout
peper
plantaardige olie
roggebrood (voor het serveren)
Benodigdheden:
MaxoMixx staafmixer
snijplank
mes
pan
grote kookpot
spatel
steelpan
garde
Stappen:
1. Verwarm de oven voor tot 175 °C. Bestrijk de cakevorm met boter en bekleed tot over de korte randen met een strook bakpapier. Klop de bloem op met het bakpoeder en het zout. Zet opzij.
2. Klop de stukjes boter op en voeg dan langzaam de suiker, de zeste van citroen en de verse tijm toe. Klop tot een luchtig mengsel en voeg dan één voor één de eieren toe. Meng de yoghurt met het citroensap en het vanille-extract in een kleine kom.
3. Spatel de helft van de droge ingrediënten door het botermengsel en voeg dan de yoghurt toe. Voeg de rest van de bloem toe en roer alles goed door elkaar. Giet het beslag in de cakevorm en bak ongeveer 35 minuten op 175 °C, of tot een tandenstoker die je in het midden van de cake prikt er schoon uitkomt. Laat 15 minuten afkoelen op een rooster alvorens de cake uit de vorm te halen.
4. Van zodra de cake volledig is afgekoeld, kan je aan het glazuur beginnen. Roer alle ingrediënten door elkaar tot je een glad mengsel krijgt. Leg de afgekoelde cake op een vel bakpapier en besprenkel met glazuur. Garneer met een beetje citroenschil en vers geritste tijm. Laat opstijven alvorens te serveren en te snijden.
Tip: Tip: Het is belangrijk om voor dit recept verse, biologische citroenen te kopen, omdat de schil daarvan onbespoten en dus veilig is om te eten. Was de citroenen grondig.
Britse ham uit de oven.

Na een pittig voorgerecht beginnen we nu aan een overheerlijk hoofgerecht. In het Verenigd Koninkrijk mag een traag geroosterde, met glazuur bedekte ham niet ontbreken. Dit typische braadgerecht belandt voor Paaszondag op de tafel van elke Brit. Terwijl de oven zijn werk doet kan je alvast aan het dessert beginnen.
Bereiding: 20 min.
Baktijd: 35 min.
Ingrediënten:
2 kg gekookte ham (met korst)
400 g wortels met loof
3 jeneverbessen
1 tl korianderzaadjes
2 kruidnagels
3 zwarte peperkorrels
1 el mosterd
200 ml water
300 ml sinaasappelsap
100 ml witte wijn
3 el ahornsiroop
1 el zout
100 g boter
aardappelpuree (voor het serveren)
Benodigdheden:
MaxoMixx staafmixer
oven
snijplank, mes
steelpan
ovenschotel
bakpenseel
Bereiding:
1. Verwarm de oven voor tot 180 °C. Kerf een ruit of rasterpatroon in het vel van de ham. Bij een lekkere ham moeten ook wat groentjes geserveerd worden. Verwijder het loof, schil, en halveer de wortels in de lengte.
Nu komt het glazuur, supereenvoudig klaar te maken. Doe de jeneverbessen, korianderzaadjes, kruidnagel, zwarte peperkorrels, mosterd, water, sinaasappelsap, wijn, ahornsiroop en zout in een kom en pureer met de staafmixer. Zodra de saus een gladde textuur heeft, verwarm in een kleine steelpan zodat de smaken kunnen vrijkomen en vermengen. Kook op een matig vuurtje gedurende 5 à 10 minuten.
3. Bedek de bodem van de ovenschotel met wortels en boter. Leg de ham, met de velkant naar boven, op de wortels en de boter. Bestrijk met glazuur en bak in de voorverwarmde oven gedurende 30 à 35 minuten. Schep elke 5 minuten wat braadvocht over het vlees. Zodra het vel bruin ziet en lekker knapperig is, haal je de schotel uit de oven. Schep nu al het resterende braadvocht over de ham en laat enkele minuten rusten. Snijd de ham in plakken en serveer met de ovengebakken worteltjes. Bestrijk met de rest van het glazuur en breng op smaak met peper en zout. Genieten maar!
Zweedse Semlor.

Onderaan het Paasmenu staan de "semlor", een typisch Zweedse lekkernij. In Zweden werden semlor (enkelvoud: semla) oorspronkelijk enkel op Vette Dinsdag geserveerd, de dag voor het begin van de vastentijd. Maar aangezien de verrukkelijke gebakjes steeds meer in trek raakten, worden ze nu gewoon van Vastenavond tot Paaszondag geconsumeerd. Deze heerlijk zoete bolletjes zijn supereenvoudig klaar te maken. Hun hemelse slagroomvulling en suikertopping maken ze echt onweerstaanbaar lekker, en je Paasmenu krijgt er ineens een internationaal topdessert bij.
Bereiding: 40 minuten
Baktijd: 12 minuten
Rusttijd: 90 minuten
Ingrediënten:
20 g verse gist
120 ml melk
70 g suiker
¼ tl gemalen kardemom
2 eieren
320 g bloem
1 tl bakpoeder
¼ tl zout
100 g boter
300 ml room
1 zakje vanillesuiker
100 g pistachenoten
300 ml room
1 zakje vanillesuiker
100 g pistachenoten
50 g poedersuiker
300 g frambozen
Benodigdheden:
MUM keukenrobot met klopper en kneedhaak
MaxoMixx staafmixer
oven
bakplaat
bakpapier
vaatdoek
bakpenseel
rooster
spuitzak
mes
Bereiding:
1. Breek de verse gist in de kom van de keukenrobot. Voeg de melk, 60 g suiker, kardemom en een ei toe en klop tot een schuimige massa. Voeg nu bloem, bakpoeder en zout toe. Bevestig de kneedhaak en laat draaien tot alles goed gemengd is. Voeg langzaam de boter toe en kneed het deeg nog 10 minuten, of tot het zacht en elastisch is. Bedek de kom met een vaatdoek en laat het deeg ca. 30 minuten rijzen.
2. Rol het deeg uit op een bebloemd werkblad en snijd het in 9 gelijke stukken. Rol elk stuk deeg op tot een bol. Plaats de deegbollen op een bakplaat, bekleed met bakpapier en bedek ze met een vaatdoek. Laat ca. 1 uur rijzen.
3. Verwarm de oven voor tot 220 °C. Klop de eieren en de melk samen op en bestrijk elke deegbol voorzichtig met dit mengsel. Laat ongeveer 12 minuten goudbruin bakken. Laat vervolgens volledig afkoelen op een rooster.
4. Maak ondertussen de vulling. Klop de room en de vanillesuiker samen op met behulp van de klopper van de keukenrobot. Schep de room in een spuitzak. Wanneer de broodjes volledig zijn afgekoeld, snijd het hoedje af en maak een kuiltje met een lepel of een vork. Doe de pistachenoten, de rest van de suiker en het uitgeholde deeg in de maatbeker van de staafmixer en mix tot je een mooie pasta krijgt.
5. Zet de broodjes nu in elkaar. Vul elke bol met pasta van pistachenoten, frambozen en room. De pistachenoten voegen een nootachtige toets toe zodat de smaken perfect in evenwicht blijven. Werk af met enkele frambozen, fijngehakte pistachenoten en zet het hoedje er weer op. Bestrooi met poedersuiker. Genieten geblazen!
Tip: Terwijl je het deeg laat rijzen, kan je lekker achterover leunen en genieten van een vers kopje koffie of thee - bereid met een volautomaat of waterkoker van Bosch. Zweden staan bekend als echte koffieliefhebbers. Ben jij eerder een theedrinker? Semlor passen ook prima bij een kop zwarte thee of rooibosthee. De perfecte manier om nog langer van je Paasbrunch te kunnen genieten.
Een echte klassieker: Wortelcake.

Om af te sluiten hebben we nog een echte Paasklassieker in petto: Wortelcake. Een bescheiden maar overheerlijk dessert dat in geen enkel opzicht naar een simpel wortelslaatje smaakt. Wortels van goede kwaliteit zorgen ervoor dat de cake lekker zacht blijft en niet uitdroogt. Je kunt deze cake als brunch maar ook als avondmaal serveren.
Bereiding: 30 min.
Baktijd: 50 min.
Ingrediënten:
280 g wortels
7 eieren
70 g bloem
280 g gemalen hazelnoten
1 tl bakpoeder
200 g marsepeinbeslag
1 tl gemalen kaneel
100 g suiker
0,25 tl zout
100 g poedersuiker
25 g water
100 g abrikozenjam
100 g geschaafde amandelen
12 marsepeinen worteltjes (decoratie)
boter (om in te vetten)
bloem (om te bestrooien)
Benodigdheden:
MaxoMixx staafmixermet klopper en rasp
MUM keukenrobot met klopper
oven
springvorm (26 cm diameter)
schilmes
2 kommetjes
2 kommen
rubberen spatel
bakplaat
bakpapier
metalen spatel
Bereiding:
1. Verwarm de oven voor tot 170 °C met boven-/onderwarmte. Vet de springvorm in met boter. Was en schil de wortelen. Rasp ze met de MUM keukenrobot (voor een snel en perfect resultaat, gebruik het speciale opzetstuk om mee te raspen) en zet opzij. Scheid de dooiers van de eieren.
2. Meng de bloem, de hazelnoten en het bakpoeder in een grote kom en zet opzij.
3. Mix de marsepein samen met eidooiers en de gemalen kaneel tot een gladde massa met behulp van de staafmixer. Doe alles in een kom. Gebruik de staafmixer of keukenrobot om het eiwit, de suiker en een snuf zout stijf te kloppen. Meng langzaam met de marsepein.
4. Voeg langzaam het bloemmengsel en de geraspte wortelen toe. Meng goed door elkaar.
5. Doe het beslag in de spingvorm. Bak gedurende ca. 40 minuten in de oven en doorprik de cake met een tandenstoker om te zien of hij gaar is. Laat afkoelen.
6. Om van deze cake een echte topper te maken, bak de geschaafde amandelen ondertussen goudbruin. Verspreid ze op een bakplaat bekleed met bakpapier en bak ze ca. 10 minuten in de oven. Laat afkoelen.
7. Zeef voor het glazuur de poedersuiker in een grote kom, voeg geleidelijk water toe en klop tot een dikke, maar nog vloeibare massa. Zodra de cake volledig is afgekoeld, bestrijk met abrikozenjam met behulp van een metalen spatel, en breng vervolgens gelijkmatig het glazuur aan. Werk af met marsepeinen worteltjes en versier de zijkant van de cake met geschaafde amandelen. Genieten maar!