Als je van zo veel mogelijk vitamines wilt profiteren, kies dan waar mogelijk voor lokaal geteelde groenten en fruit, en voor verse seizoensproducten. De teloorgang van de vitamines start al meteen na de pluk, dus hoe sneller ze op je tafel staan (of in je koelkast), des te meer vitamines krijg je binnen.
Bewaar de vitamines. Met enkele slimme trucs en de nodige koelte.
Fruit en groenten zijn de belangrijkste bron van vitamines voor ons lichaam. Maar wat moet je precies weten bij het kopen en het bewaren zodat ze zo veel mogelijk van die essentiële vitamines zo lang mogelijk behouden? En waarom moet je verse voeding met extra veel zorg behandelen? Hierna vind je enkele schitterende ideeën om maximaal te profiteren van je vitaminebommen.

Vitamines zijn geen fan van tripjes.

Vers of diepgevroren? Wat is het beste?
Geen discussie mogelijk: in principe is het altijd het beste om je groenten, fruit, vis en vlees vers te kopen op je lokale wekelijkse markt. Daar vind je doorgaans regionale en vooral verse producten. Alhoewel diepvriesproducten toch ook een redelijk goed alternatief zijn voor verse producten. Waarom? Ze worden meestal meteen na de oogst ingevroren, waardoor ze een maximum aan vitamines behouden; en vaak is er ook geen sprake van ver transport of lange opslag. Met andere woorden: ze bevatten vaak meer vitamines dan verse ingrediënten.

Red je vitamines.
Groenten moeten zo kort mogelijk gekookt worden en bij voorkeur niet op erg hoge temperaturen, zodat de vitamines behouden blijven. Vooral vitamine C is gevoelig voor warmte. Voor groenten met een korte bereidingstijd zoals wortelen, sperziebonen, paprika's, snijbiet of spinazie is blancheren een uitstekend idee. Stomen of au bain-marie is een andere goede manier om groenten te bereiden. Groenten in een wok bereiden, zoals champignons, courgette, ui, maïs, aubergine, broccoli en nog zoveel andere, is ook bijzonder makkelijk. Langdurig bereiden, koken, bakken en smoren, alsook opnieuw opwarmen zijn echte vitaminedoders.

Rijp of onrijp?
Rijpe vruchten hebben het hoogste vitaminegehalte en het beste aroma. Heel wat vruchten worden geoogst nog vóór ze rijp zijn. En je kan ze kopen en naar huis meenemen. Zo bijvoorbeeld abrikozen, avocado's, bananen, kiwi's, mango's of tomaten. Zorg er alleen voor dat het fruit niet beschadigd is, ze kunnen zich niet meer herstellen. Fruit en groenten die je best volledig rijp koopt, zijn ananas, aubergines, bessen, komkommers, kersen, paprika's, druiven en citrusvruchten.

Een appel per dag.
De meeste vitamines en mineralen in fruit en groenten gaan verloren tijdens de bereiding. Het is dus zinvol om fruit zoveel mogelijk onbewerkt te eten. Dat betekent dat appels aanzienlijk meer vitamine C, magnesium, kalium, ijzer en foliumzuur zullen bevatten dan bijvoorbeeld bereide appelmoes. Vooral de schil of het vel is bij heel wat fruitvariëteiten bijzonder waardevol. Zo bevat een appel 2 tot 10 keer meer vitamines in de schil dan in het eigenlijke vruchtvlees.

Lang, langer, langst vers.
Fruit en groenten kunnen heel wat van hun belangrijke voedingsstoffen snel verliezen wanneer ze niet correct bewaard worden. Zorg ervoor dat je koelkast op de juiste temperatuur is ingesteld. Bijvoorbeeld aardappelen moeten op een koele plaats worden bewaard, maar niet in de koelkast. De Bosch VitaFresh Pro in je koelkast houdt je fruit en groenten langer vers*. Bewaar fruit, groenten en vlees in de speciaal daartoe voorziene VitaFresh-compartimenten en niet op andere plaatsen in je koelkast.
* voor koelkasten met VitaFresh Pro