[global.common.btn.skiptocontent]
Huishoudelektro
Inloggen/account maken

Als een echte pro: tips voor de eerste 100 dagen

Perfecte resultaten vanaf het begin: haal alles uit je vaatwasser

Het is echt heel handig om een vaatwasser in huis te hebben: hij doet niet alleen snel en goed je afwas, maar geeft je ook de luxe van thuis zijn, ontspannen en je na het eten geen zorgen hoeven maken over de vaat. Volg onze stappen voor het eerste gebruik en lees verder hoe je perfecte resultaten behaalt – meteen vanaf het begin.

Stap 1: Bepaal de waterhardheid

Om goede resultaten te kunnen leveren, heeft je vaatwasser zacht water nodig dat weinig kalk bevat, anders ontstaat er een witte kalkaanslag op je servies en in de vaatwasser en kan er glascorrosie optreden. Om kalkaanslag te voorkomen, moet voor het eerste gebruik de waterhardheid bepaald worden. Gebruik daarvoor de teststroken waterhardheid die meegeleverd worden met de handleiding van je nieuwe vaatwasser: dompel de teststrook een seconde in kraanwater, schud het aanhangende water eraf en wacht ongeveer een minuut. Na een minuut kun je op de strook aflezen hoe hard je kraanwater is.

Stap 2: Het wateronthardingssysteem instellen

Nadat je de hardheid van je kraanwater gemeten hebt, stel je het ingebouwde wateronthardingssysteem van je vaatwasser in. De juiste onthardingsinstellingen voor je vaatwasser zijn te vinden in de tabel met waterhardheden in de handleiding. Volg de aanwijzingen in de handleiding om de juiste instelling op te slaan.

Stap 3: Zout toevoegen

Het wateronthardingssysteem heeft onthardingszout nodig om goed te kunnen functioneren. Om het zout toe te voegen, draai je de dop van het zoutreservoir en vul je het reservoir met water (alleen nodig als je de vaatwasser voor het eerst gaat gebruiken). Giet het zout dan met behulp van een trechter in het reservoir, tot dat vol is en het water eruit stroomt. Draai de dop weer stevig op het reservoir en zet de vaatwasser aan of draai een schoonmaakprogramma, zodat overtollig zout meteen weggespoeld wordt. Let op dat je het reservoir voor het zout nooit met vaatwasmiddel vult. Dat zou het wateronthardingssysteem beschadigen.

Stap 4: Spoelvloeistof toevoegen

Voeg spoelvloeistof toe voor vlekvrij bestek en heldere glazen. Open eerst het vloeistofreservoir door het klepje op het deksel in te drukken en op te tillen. Vul het reservoir dan voorzichtig tot aan de markering (max.) met spoelvloeistof. Sluit het klepje op het reservoir. Het is goed dicht als je een klik hoort. Verwijder met een doek alle spoelvloeistof die naast het reservoir terechtgekomen is, om te voorkomen dat er in de volgende cyclus teveel schuim ontstaat. Let ook op dat je alleen spoelvloeistof gebruikt in vaatwassers voor huishoudelijk gebruik.

Stap 5: Vaatwasmiddel toevoegen

Je kunt in je vaatwasser tabletten, poeder of vloeibaar vaatwasmiddel gebruiken, maar gebruik nooit afwasmiddel dat bedoeld is om met de hand af te wassen. De hoeveelheid vaatwasmiddel is afhankelijk van de hoeveelheid vuil op je vaat. De schaalverdeling in het reservoir helpt je de juiste hoeveelheid poeder of vloeibaar vaatwasmiddel toe te voegen.

Als je combinatietabletten gebruikt, zoals 3in1-, 4in1- of 5in1-tabletten, bedenk dan dat die niet alleen vaatwasmiddel bevatten, maar ook spoelmiddel, zout en andere elementen, zoals glasbeschermers of rvs-reinigers. Deze combinatietabletten werken over het algemeen maar tot een waterhardheid van 21°dH. Als het water harder is dan 21°dH, moet er zout en spoelmiddel toegevoegd worden.

Stap 6: Draai een keer een heet programma

Als je alle bovenstaande stappen gevolgd hebt, kun je de lege vaatwasser een keer laten draaien met een heet programma. Als dat programma afgelopen is, is je vaatwasser klaar voor het gebruik als jouw keukenhulp.

Tips voor het gebruik van je vaatwasser

We hebben een aantal handige tips voor je verzameld, zodat je je vaatwasser bij elk programma goed kunt gebruiken en uitstekende afwas- en droogresultaten krijgt.

1. Schraap alle voedselresten van je borden – voorspoelen is niet nodig.

2. Laad de vaatwasser zo dat je borden elkaar niet overlappen en er geen plaatsen zijn waar de waterstralen niet kunnen komen.

3. Zorg dat er geen resten langdurig achterblijven in het filter: haal het elke maand uit de machine en maak het grondig schoon in een heet sop.

4. Kies de juiste programma's en opties, afhankelijk van hoe vuil je vaat is en wat voor servies er in je vaatwasser zit. Je kunt de programma's zo aanpassen dat ze korter duren of je vaat beter drogen.

5. Fris je vaatwasser op door een luchtverfrisser voor vaatwasmachines aan het bovenste rek te klikken en gebruik de programma's zoals je gewend bent, om onaangename geurtjes te verwijderen.

6. Gebruik niet te veel poeder of vloeibaar vaatwasmiddel. Kijk in de handleiding wat de aanbevolen dosis is voor poeder of vloeibaar vaatwasmiddel.

Als je deze tips in gedachten houdt, hoef je je geen zorgen te maken over het bereiken van perfect schone resultaten met je vaatwasser en kun je de hele levensduur van je nieuwe keukenhulp genieten.

MyBosch

Registreer gratis en ontvang 10% korting op originele onderhoudsproducten, accessoires en onderdelen.

Onze service

Vragen? Neem contact op met één van onze medewerkers, elke werkdag van 08u30 tot 17u00.

+32 2 475 70 01

Onze waarden

Bij Bosch kies je voor Duitse precisie, kwaliteit & vakmanschap.

Bosch-verkooppunt

Op zoek naar advies van een expert? Zoek én vind een Bosch verkooppunt in jouw stad of gemeente!