Made in China. Sinds 620.

De geschiedenis van porselein begint in de 7e eeuw in China. Het staat vast dat er in het jaar 620 voor het eerst porselein gemaakt werd in het Middenrijk. De weinige producenten hielden de samenstelling en de productiewijze van het begeerde product geheim.

Imitatie in Europa: De porseleincode wordt gekraakt.

Porselein kwam 700 jaar later naar Europa. Ontdekkingsreiziger Marco Polo bracht de eerste porseleinen voorwerpen rond 1300 mee naar Europa. Porselein werd vanaf de 16e eeuw via handelsroutes en over zee naar Europa vervoerd. Schepen van de Britse, Deense, Franse en Zweedse vloot brachten meer dan 1 miljoen stukken Chinees porselein naar Europese landen. Er werden grote hoeveelheden van deze stukken naar de welvarende huizen in Boston, New York, Philadelphia, en Charleston gebracht. Het was nog steeds een raadsel hoe het geproduceerd werd. De Saksische koning August de Sterke was een bijzonder groot fan. Hij gaf Johann Friedrich Böttger en Ehrenfried Walther von Tschirnhaus opdracht om de code te kraken. Zij slaagden er in 1708 in om het eerste porseleinen voorwerp te maken in Dresden, Duitsland.

De code toepassen.

Porselein bestaat uit kaolien, kwarts en veldspaat. Tijdens het productieproces wordt water toegevoegd. De grondstoffen worden tot poeder vermalen, gemengd en dan in vormen gegoten of tot borden gedraaid. Dan wordt het voor de eerste keer gebakken. Daarbij verdampt het water en wordt er een poreuze eerste versie gevormd. Porselein zoals wij dat kennen wordt pas tijdens de volgende bakcyclus gevormd, waarbij ook het glazuur aangebracht wordt. Porseleinen voorwerpen kunnen gedecoreerd worden met pigmenten die onder het glazuur aangebracht worden, zoals kobalt en koper, of met gekleurde lak die over het glazuur aangebracht wordt.

De basis voor kunst: Porselein als schildersdoek.

De productie van porselein is heel ingewikkeld en ook voor de kunstzinnige decoratie en het aanbrengen van ornamenten is veel vakmanschap nodig. In de loop der eeuwen heeft de kunst van het porseleinschilderen een enorme ontwikkeling doorgemaakt. Eerst was er natuurlijk de Chinese kunst van de verschillende porseleindynastieën. Het wereldberoemde blauw-witte patroon was kenmerkend voor de Europese kijk op Chinese porseleinkunst. De witte basis van het oorspronkelijke product werd versierd met blauwe elementen. Al voor het glazuur aangebracht werd, werd het porselein beschilderd met een mengsel van kobaltoxide en water. De artistieke uitvoering is afhankelijk van veel verschillende invloeden, maar vooral van verschillende tijdperken. Daarom is het gebruikelijk dat de stijlen ingedeeld worden aan de hand van de opeenvolgende Chinese dynastieën.
Er worden tegenwoordig nog steeds klassieke, traditionele motieven gebruikt, maar ook moderne, alledaagse motieven zijn populair.

Voorzichtigheid loont.

Deze mooie schalen vragen vanwege hun waarde om een speciale behandeling. Daarom is het belangrijk om je porselein met de nodige zorg te af te wassen. Plaats het niet in de vaatwasser, maar was kwetsbaar porselein met de hand af. Je kunt de donkere, schurende kant van een schuursponsje er beter niet voor gebruiken. Let op: Dit geldt niet voor veel nieuw porselein, dat de opdruk "vaatwasserbestendig” heeft.

MyBosch

Registreer je nu gratis en geniet van tal van voordelen zoals -10% korting op de volledige Bosch eShop.

Onze service

De Bosch-consulenten beantwoorden al je vragen van maandag tot en met vrijdag, van 9u tot 16u30

02/475 70 01

bru-bsh@bshg.com

Ontdek Bosch

Ontdek kwaliteit, perfectie en betrouwbaarheid.

Bosch-verdeler?

Ben je op zoek naar een Bosch-verdeler?