Welk schoonmaaktype ben jij?
Het schoonmaken van het rooster en de gereedschappen van je barbecue is niet het leukste deel van je vakantieplannen, maar als je buiten wilt koken is het wel nodig. Het schoonmaken van het rooster voorkomt niet alleen roest, maar zorgt er ook voor dat je heerlijke barbecueresultaten krijgt. Kijk hier welk schoonmaaktype je bent.

De milieubewuste
Azijn is niet alleen geschikt om de sla mee aan te maken. Milieubewuste barbecue-koks gebruiken het ook om hun barbecuerooster schoon te maken.
Zo maak je het rooster van je barbecue in een paar eenvoudige stappen schoon met azijn: vul een spuitflacon met twee kopjes azijn en twee kopjes water. Spuit het azijn-watermengsel op het rooster, zowel boven als onder, zodat het goed verzadigd is. Laat het minstens 10 minuten drogen. Gooi terwijl het rooster droogt de rest van het mengsel weg en vul de fles opnieuw, maar dan met alleen azijn. Spuit de azijn op de folie en gebruik dat om de binnenkant van de barbecue mee te schuren. Naspoelen is niet nodig.

Het behoudende type
Als je je grootouders om tips vraagt voor het schoonmaken van je barbecuerooster, vertellen ze je dat vloeibaar schuurmiddel geweldig werkt.
Doe een paar druppels vloeibaar schuurmiddel op een schuursponsje en wrijf het rooster ermee in. Laat het rooster minstens 15 minuten staan, zodat het schuurmiddel het vuil los kan weken. Spoel het dan af met schoon water en herhaal de procedure.

De tijdspaarder
Wil je wel een schoon barbecuerooster, maar met minder tijd en moeite? Vergeet dan al die verhalen dat je vaatwasser te agressief is om het rooster schoon te maken. Maak het rooster klaar voor de vaatwasser door het voor te weken in de bijkeuken, schraap er eventuele resten af, zet het dan in het onderste rek en gebruik eventueel de optie Intensive Zone. Terwijl jij met je gasten van het toetje geniet, doet je vaatwasser het vervelende werk voor je.

De professionele barbecue-kok
Professionele barbecue-koks weten dat koken met hoge temperaturen een groot voordeel heeft voor het schoonmaken van het rooster: laat het rooster iedere keer dat je de BBQ aansteekt ongeveer vijf minuten opwarmen boven de intense hitte van het vuur. Dan worden alle voedselresten weggebrand. Daarna kun je met een beetje spierkracht en een barbecueborstel het karweitje afmaken. Als je er nog geen hebt, koop dan een goede barbecueborstel met een lang handvat en stevige borstelharen of een stevige schuurspons. Dat maakt dit schoonmaakklusje heel gemakkelijk!

Tips voor een goed barbecueseizoen
Gebruik barbecuepannen, zodat het rooster niet vuil wordt. Doop een papieren servet in een beetje olie en verdeel de olie, met behulp van een tang, gelijkmatig over het rooster – zo voorkom je dat voedsel aan het rooster plakt en het vuil maakt.

Niet doen met je barbecue
Gebruik nooit agressieve chemicaliën of een hogedrukreiniger, en ook geen ovenreiniger.