Colourful green bean and lemongrass noodle soup in a bowl on the table.

Kleurrijke gerechten zijn niet alleen heel gezond - in de herfst kunnen ze ook je humeur opvrolijken. Fruit, groenten en kruiden bestaan in alle mogelijke kleuren: van geel, oranje, rood en groen tot paars, blauw en zelfs zwart. Voedingsexperts raden aan om elke week een "regenboog" te eten. Al die kleuren zijn niet alleen een streling voor het oog, ze stimuleren ook onze gezondheid. Sommige groenten hebben een ontstekingsremmende werking, andere stimuleren het immuunsysteem of hebben een gunstige invloed op ons hart- en vaatstelsel.

Kleurrijke groenten maken je gerechten niet alleen visueel aantrekkelijk, ze dragen ook bij aan je gezondheid en levenslust. Wat dacht je van wat culinaire inspiratie om je weekmenu op te fleuren?

De positieve effecten van kleur.

Rood.

Niets zo lekker als verse aardbeien of tomaten met een felrode kleur. Die kleur hebben ze trouwens te danken aan het plantenpigment lycopeen. Het is die stof die aardbeien, tomaten, watermeloen en chili hun typisch rode kleur bezorgen. Lycofeen kan ook het immuunsysteem versterken en zou een beschermende werking hebben tegen ziekten zoals reuma, artritis, hartaanvallen en beroertes. Tenslotte kunnen rode fruit- en groentesoorten celveranderingen voorkomen, waardoor de ontwikkeling van tumoren wordt tegengegaan. Elke verse tomaat of aardbei die je als tussendoortje eet, is een stap naar een gezondere levensstijl. Geweldig toch?

Klaar voor een knalrood recept? Wat dacht je van hartige Borscht of een dieprode smoothie boordevol vitamines?

Recept: Borscht.
All ingredients for cooking borscht stew laying on the table.
Preparation of the Borscht stew with the Bosch Cook Processor Cookit.
Two bowls of red Borscht stew on the table.

Borscht

Moeilijkheidsgraad: gemiddeld | Porties: 8

Ingrediënten
• 500 g rundvlees (lende, haas)
• 200 g varkensbuik
• 400 g rode bieten (voorgekookt)
• ½ kool
• 400 g tomaten
• 20 g peterselie
• 1 chili
• 3 rode uien
• 200 g wortels
• 100 g knolselder
• 1 l water
• 3 laurierblaadjes
• 500 ml bietensap
• 1 theelepel piment
• 5 eetlepels rode wijnazijn
• zout
• peper
• zure room ter garnering (vrijblijvend)
• plantaardige bakolie

Stap 1/8
Hak de peterselie grof. Snijd de chili fijn. Snijd de kool en uien in dunne reepjes. Snijd de rode bieten, wortelen, tomaten en knolselder in hapklare stukken.

Stap 2/8
Snijd het varkensvlees en rundvlees in grote blokjes.

Stap 3/8
Breng het water, rundvlees en varkensvlees aan de kook in een grote pot. Zet het vuur wat lager en schep het schuim van het oppervlak. Voeg nu de laurierblaadjes toe en breng op smaak met peper en zout. Laat 25 à 30 minuten sudderen.

Stap 4/8
Verwarm een scheut plantaardige olie in een andere pot en sauteer de wortelen, bieten, kool, uien, chili en knolselder gedurende 5 à 7 minuten tot alles zacht is.

Stap 5/8
Blus met bietensap en laat 15 à 20 minuten inkoken.

Stap 6/8
Zeef de vleesbouillon en zet het vlees opzij. Giet de bouillon in de pot en laat reduceren gedurende 10 à 15 minuten.

Stap 7/8
Doe er het vlees, het piment en de tomaten bij. Roer goed door elkaar.

Stap 8/8
Voeg peterselie en rode wijnazijn toe. Roer goed door elkaar. Serveer met een lepel zure room, indien gewenst.

Recept: Dieprode smoothie.
All ingredients for cooking borscht stew laying on the table.
Preparation of the red smoothie: Blend cucumber, red beets, frozen raspberries, agave syrup, and water in a Bosch blender.
A glass of red smoothie with raspberry and mint on the table.

Dieprode smoothie

Moeilijkheidsgraad: laag | Porties: 2

Ingrediënten
• 90 g komkommer
• 2 rode bieten (middelgroot, voorgekookt)
• 120 g frambozen (bevroren)
• 1 eetlepel agavesiroop
• 250 ml koud water
• 1 takje munt

Stap 1/3
Schil en snijd de komkommer in schijfjes. Snijd de rode biet in blokjes.

Stap 2/3
Doe de komkommer, rode biet, frambozen, agavesiroop en het water in de blender. Doe er ook de muntblaadjes bij.

Stap 3/3
Mix op hoge snelheid gedurende 2 à 3 minuten, tot je een gladde massa hebt. Heerlijk om de dag mee te beginnen of als verkwikkend tussendoortje !

Geel en oranje.

Two glass of yellow fruit juice with carrots, oranges, apples and ginger.

Wie oranje fruit zegt, zegt meteen ook sinaasappel. Dankzij hun hoge vitamine C-gehalte zijn ze een echte booster voor het immuunsysteem. Maar ze hebben natuurlijk veel meer te bieden dan alleen maar vitamines. Allemaal hebben ze hun gele of oranje kleur te danken aan het natuurlijke pigment caroteen. Volgens onderzoekers versterkt het pigment ons afweersysteem en bevordert het de spijsvertering en het metabolisme. Het zou zelfs de veroudering van de huid uitstellen.

Om elke dag met een gezonde dosis caroteen te beginnen, kan je een verkwikkende smoothie met ananas, banaan, mango en vers sinaasappelsap klaarmaken. Ontdek meer lekkere recepten in onze VitaBar app. Je hebt zelfs de mogelijkheid om recepten te kiezen op basis van kleur!

Groen.

Groene voeding heeft zijn kleur te danken aan de meest bekende natuurlijke kleurstof: chlorofyl. Deze stof geeft planten hun groene kleur en is een belangrijk onderdeel van de fotosynthese - de omzetting van kooldioxide in zuurstof. Ook appels, peren, kiwi's, groene paprika, spinazie en groene kool bevatten chlorofyl. De kleine pigmenten helpen ons lichaam eveneens om nieuwe bloedcellen en spieren aan te maken. Bovendien hebben ze een zuiverende en ontgiftende werking en kunnen ze bepaalde ziekten zoals dementie en diabetes voorkomen. Je kunt er zelfs een ijzer- of magnesiumtekort mee verhelpen. Kleine pigmenten, maar met een grote impact!

Zin in een beetje groen op je bord? Probeer dan zeker eens onze noedelsoep met sperziebonen en citroengras. De Cookit keukenrobot leidt je stap voor stap door het volledige bereidingsproces - een garantie op succes. Geen zin om te koken? Geen probleem. Onze supergezonde veggie salade met avocado dressing is heel snel klaar. En als je nog wat extra smaak wilt toevoegen, biedt de Bosch SmartGrow Life slimme binnentuin verse kruiden het hele jaar door.

Recept: Noedelsoep met sperziebonen en citroengras.
All ingredients for green bean and lemongrass noodle soup on the table.
Preparation step of the vegetarian green bean soup: slicing onions, garlic, lemongrass and mix with a Bosch hand blender.
Colourful green bean and lemongrass noodle soup in a bowl on the table.

Noedelsoep met sperziebonen en citroengras

Moeilijkheidsgraad: laag | Porties: 2

Ingrediënten
• 100 g sperziebonen
• 1 stengel citroengras
• 150 g rijstnoedels
• 1 aubergine
• 2 theelepels zout
• 1 chili
• 2 sjalotjes
• 15 g gember
• 2 teentjes knoflook
• 10 g kurkuma
• 50 g koriander
• 4 eetlepels kokosolie
• 1 limoen
• 250 ml kokosmelk
• 250 ml groentebouillon
• 200 ml water
• 2 theelepels bruine suiker
• 2 theelepels vissaus
• zout
• munt (ter garnering)

Stap 1/4
Verwarm de oven voor tot 180 °C. Snijd de aubergine in grove stukken, doe ze in een zeef, bestrooi met zout en laat 5 minuten rusten. Spoel af onder koud stromend water en dep droog. Leg alles op een bakplaat, besprenkel met plantaardige olie en zet in de oven. Bak ca. 30 minuten.

Stap 2/4
Verwijder intussen de zaadjes van de chilipeper. Hak de sjalotjes, gember, knoflook, kurkuma, citroengras en koriander grof. Doe alle ingrediënten, samen met de kokosolie, in de keukenrobot en mix tot een pasta. Rasp en pers een halve limoen en zet opzij. Houd de resterende limoen voor het serveren.

Stap 3/4
Verwarm de rest van de kokosolie in een pot op een matig vuurtje. Voeg de groene currypasta uit de blender toe en bak ca. 5 minuten tot de geur naar boven komt. Doe er de aubergine bij en laat een minuut bakken. Voeg dan kokosmelk, groentebouillon, water, bruine suiker en vissaus toe. Breng aan de kook en verlaag dan de temperatuur. Laat ca. 10 minuten sudderen op een matig vuurtje. Breng net voor het serveren op smaak met een snufje zout, voeg de limoensnippers en het sap toe en roer door elkaar.

Stap 4/4
Kook de noedels volgens de aanwijzingen op de verpakking. Laat ze uitlekken onder koud stromend water en zet opzij. Breng een grote pot gezouten water aan de kook en blancheer de sperziebonen ca. 2 minuten. Haal de noedels uit elkaar in een kom, lepel er de soep bij en garneer met sperziebonen. Versier met enkele muntblaadjes en de resterende limoen. Smakelijk!

Recept: Gezonde veggie salade met avocado dressing.
Ingredients for a salad with a variety of green vegetables laying on the table.
Preparation of the green salad dressing: Pressing lime juice into the peeled avocado and mix it with a hand blender.
A salad bowl with cucumbers, peas, broccoli, basil with avocado dressing.

Recept: Gezonde veggie salade met avocado dressing.

Moeilijkheidsgraad: laag | Porties: 2

Ingrediënten
• 2 avocado's
• 1 eetlepel limoensap
• 10 g koriander
• 1 theelepel agavenectar
• 50 ml water
• 50 g baby spinazie
• ½ komkommer
• 200 g broccoli
• 100 g erwten
• zout
• peper
• basilicum (ter garnering)
• gehakte pistachenootjes (ter garnering)

Stap 1/3
Schil en ontpit een avocado voor de dressing. Doe de avocado, het limoensap, de koriander, de agavesiroop en het water in een maatbeker. Voeg peper en zout toe en mix tot een gladde saus. Zet opzij.

Stap 2/3
Was en maak de spinazie schoon. Snijd de komkommer in dunne plakjes. Halveer, ontpit en snijd de andere avocado. Snijd de broccoli in roosjes. Breng een pot gezouten water aan de kook. Dompel de roosjes onder in kokend water en kook ca. 7 minuten, of tot ze zacht zijn. Haal de broccoli uit het water en zet opzij. Doe nu de erwten in het sudderende water en kook ca. 3 minuten. Laat nadien uitlekken.

Stap 3/3
Schik de spinazie, broccoli, komkommer, erwten en avocado in een kom. Garneer met basilicumblaadjes en gehakte pistachenootjes. Besprenkel met je zelfgemaakte avocado dressing. Smakelijk!

Blauw en paars.

Wie aan verse voeding denkt, denkt nu niet meteen aan blauwe en paarse voedingsmiddelen. Nochtans bestaan er heel wat gezonde fruit- en groentesoorten in deze natuurlijke tint. Die nogal ongewone kleur hebben ze te danken aan de natuurlijke kleurstof anthocyaan. Een stof die als het ware onder de huid kruipt: het pigment zou huidveroudering tegengaan en een positief effect hebben op onze bloedsomloop. Een wondermiddel dat mirakels verricht in ons lichaam. Naast een ontstekingsremmende werking zou de substantie ook helpen het zicht en het geheugen te verbeteren.

Sta je voor de groente- en fruitafdeling en weet je niet wat te kopen? Kies dan eens blauwe bessen, blauwe druiven, vijgen, rode biet, zwarte olijven en aubergine. Of probeer eens rode kool (die eigenlijk meer naar paars neigt) om onze geroosterde rode kool met geitenkaas en spek klaar te maken. Een bosbessen smoothie is ook de perfecte manier om je dagelijkse dosis blauwe en paarse vitamines binnen te krijgen. Onze Bosch blenders en sapcentrifuges zorgen voor een smeuïg resultaat.

Recept: Geroosterde rode kool met geitenkaas en spek.
All ingredients for the roasted red cabbage recipe with goat cheese and bacon on the table.
SmartGrow Life indoor garden with different herbs. Decorations of dishes with coriander.
Roasted red cabbage with goat cheese and bacon on a plate on the table.

Recept: Geroosterde rode kool met geitenkaas en spek.

Moeilijkheidsgraad: laag | Porties: 5

Ingrediënten
• 350 g rode kool
• 150 g geitenkaas
• 2 eetlepels spekreepjes
• 3 teentjes knoflook
• 3 eetlepel olijfolie
• Sap van 1 citroen
• 2 eetlepels ahornsiroop
• zout
• peper
• koriander (ter garnering)

Stap 1/5
Verwarm de oven voor tot 160 °C. Snijd de rode kool in reepjes van een duim dik.

Stap 2/5
Pel en snipper de knoflook. Doe de olie in een kleine kom. Voeg het citroensap en de knoflook toe en meng goed. Breng op smaak met peper en zout.

Stap 3/5
Leg de reepjes rode kool op een bakplaat bekleed met bakpapier en bestrijk ze met de kruidige olie.

Stap 4/5
Bak ca. 40 minuten in de oven op 160 °C. Haal dan de bakplaat even uit de oven en bedek de rode kool met geitenkaas. Besprenkel met ahornsiroop en laat nog ca. 5 minuten bakken, of tot de geitenkaas licht gegratineerd is.

Stap 5/5
Bak intussen de spekreepjes krokant op een matig vuurtje. Hak de koriander grof. Serveer de geroosterde rode kool met de knapperige spekreepjes en garneer met koriander. Smakelijk!

Recept: Rode bietensoep.
All ingredients steps for a red beet soup placed on the table.
Blending the red beet soup with a Bosch hand blender within a pot.
Red beet soup on a plate with a crème fraîche topping placed on the table.

Recept: Rode bietensoep.

Moeilijkheidsgraad: gemiddeld | Porties: 4

Ingrediënten
• 600 g rode bieten
• 400 ml bietensap
• 300 ml sinaasappelsap
• 80 ml witte wijn
• 1 ui
• 1 teentje knoflook
• ½ sinaasappel (zeste)
• 50 g boter
• zout
• peper
• croutons
• crème fraîche

Stap 1/4
Snipper de ui en de knoflook. Schil de rode bieten en snijd in grote blokjes.

Stap 2/4
Smelt de boter in een grote pot. Sauteer de ui en de knoflook tot ze glazig zijn. Doe er de bieten bij en sauteer 5 à 7 minuten. Breng op smaak met peper en zout.

Stap 3/4
Blus met witte wijn. Voeg bietensap, sinaasappelsap en sinaasappelschil toe. Breng aan de kook en laat dan 20 à 30 minuten sudderen tot de rode biet zacht en gaar is.

Stap 4/4
Mix de soep glad met een staafmixer of in een blender. Wees voorzichtig dat je tijdens het mixen geen spatten veroorzaakt. Voeg nog een snuf zout en peper toe. Serveer met de croutons en een lepel crème fraîche.

Wit.

A plate of cooked vegetables with green and white asparagus, placed on a table with wine and side dishes.

Witte fruit- en groentesoorten hebben totaal geen kleurpigment, maar zijn essentieel voor een evenwichtig voedingspatroon omdat ze veel vitamines en mineralen bevatten. Allicine in uien en knoflook bijvoorbeeld, een stof die goed is voor de gezondheid en hen ook hun sterke geur bezorgt. Kanker, infecties en hart- en vaatziekten zouden er ook mee vermeden worden.

Vul je dagelijkse "regenboog" aan met appels, bananen, asperge, selder, bloemkool, uien of knoflook.

Kleuren hebben niet alleen een invloed op onze gezondheid, maar ook op ons eetgedrag en onze smaakverwachtingen. De mens heeft van bij de geboorte een voorkeur voor rood, geel en oranje. Die kleuren vinden we van nature mooi omdat ze ons brein wijzen op rijp en smaakvol eten. Groen en blauw daarentegen wijzen op bitterheid, waardoor we die kleuren direct minder aantrekkelijk vinden. Door de jaren heen zijn we dus automatisch smaak met kleur beginnen associëren. Elke kleur is echter even belangrijk. Hoog tijd dus om onze smaakpapillen te doen wennen aan alle kleuren van de regenboog!

Meer ideeën om je oogst optimaal te benutten?

Een keukentafereel met een koffiezetapparaat en het logo van de MyBosch-app prominent weergegeven in een lichte, moderne ruimte.
MyBosch

Registreer gratis en ontvang 10% korting op originele onderhoudsproducten, accessoires en onderdelen.

Deze afbeelding toont een witte achtergrond zonder inhoud of zichtbare objecten.
Onze service

Vragen? Neem contact op met één van onze medewerkers, elke werkdag van 08u30 tot 17u00.

+32 2 475 70 01

Eenvoudige zwarte omtrek van een wereldbol met kruisende lijnen, die wereldwijde connectiviteit en geografie vertegenwoordigen.
Onze waarden

Bij Bosch kies je voor Duitse precisie, kwaliteit en vakmanschap.

Deze afbeelding toont een witte achtergrond zonder zichtbare inhoud of objecten.
Bosch verkooppunt

Op zoek naar advies van een expert? Vind een Bosch verkooppunt in jouw buurt!