Het is bijna zover! Halloween, het feest waarbij tovenaars, heksen en alle gruwelijke wezens uit de onderwereld je weer de stuipen of het lijf komen jagen! Het is ook de periode van de fruitoogst en van een aantal seizoensgebonden wortelgroenten - waaronder de niet te missen pompoen. Geïnspireerd door het verhaal van “Jack O’Lantern”, verwennen we je vandaag met een aantal gezonde bereidingen en heerlijke recepten, die je hieronder kunt ontdekken. Want wie zei dat de engste nacht van het jaar alleen maar stond voor snoep en zoete lekkernijen? Onze culinaire hoogstandjes verleiden zelfs de grootste fijnproever en zoetekauw. Klaar om iets bangelijk lekkers te creëren?

Griezelige sinaasappels
Ingrediënten:
- Sinaasappels
- Bosbessen
- Appelblokjes
Bereiding:
Verwijder de topjes van de sinaasappels. Met een lepel hol je er het vruchtvlees uit. Graveer gezichten op elke sinaasappel zodat ze op een echte Jack O’Lantern lijken. Vul elke sinaasappel met je favoriete bessen en in blokjes gesneden seizoensfruit. Smakelijk!

Akelige appels
Ingrediënten:
- 2 groene Granny Smith appels (in vieren gesneden)
- Amandelboter of hazelnootpasta, zonnebloempitten
- 2 à 3 gesneden aardbeien
- 2 suikeroogjes per stukje appel
Bereiding:
Snijd een mond uit in elke appel. Vul met je favoriete notenpasta, leg zonnebloempitten op de rand voor de tanden en een plakje aardbei voor de tong. Werk af met twee gekke suikeroogjes, en klaar!

Gezonde pompoenmuffins (12 stuks)
Ingrediënten:
- ⅓ kop vloeibare kokosolie of olijfolie van eerste persing*
- ½ kop esdoornsiroop of honing
- 2 eieren op kamertemperatuur
- 1 kop pompoenpurée
- ¼ kop melk naar keuze
- 1 tl bakpoeder
- 1 tl vanille-extract
- ½ tl zout
- ½ tl kaneel plus nog wat voor de afwerking
- ½ tl gemalen gember
- ¼ tl nootmuskaat
- ¼ tl piment of kruidnagel
- ¾ kop volkorenbloem*
Bereiding:
Klop in een grote kom de olie en de esdoornsiroop (of honing) op met een garde. Voeg de eieren toe en klop nog wat op. Roer de pompoenpuree en de melk eronder door, gevolgd door het bakpoeder, vanille-extract, zout, kaneel, gember, nootmuskaat en piment. Voeg ook de bloem toe en meng met een grote lepel tot je een homogeen beslag bekomt. Verdeel het beslag gelijkmatig over de muffinvormpjes. Bak gedurende 25 minuten – of doorprik de muffins met een tandenstoker om te weten of ze gaar zijn.

Dracula Cookies
Ingrediënten:
- 2 rijpe bananen (gepeld)
- 1 el pindakaas
- 120 g haver (grof of fijn)
- 30 g zwarte chocolade
Bereiding:
Plet de bananen en meng ze met de pindakaas. Hak de chocolade in stukjes en meng met de haver. Gebruik een kleine ijslepel of een gewone lepel om het deeg over de bakplaat te verdelen. Druk de deegbolletjes plat en bak op 180 °C gedurende 15 à 20 minuten.
Voor de tanden:
- Roomkaasglazuur
- Caloriearme frambozenconfituur
- Marshmallows
- Versneden amandelen
Bestrijk elke cookie-helft met 1 eetlepel glazuur. Laat je kinderen meehelpen en vraag ze om de mini marshmallows aan te brengen op de cookie-helften, te beginnen in het midden en daarna naast elkaar langs de gebogen rand. Leg er de andere cookie-helften bovenop. Voor de hoektanden plaats je tussen de marshmallows stukjes amandel. Genieten maar!