Of het nu gaat om knapperige, heerlijke gefrituurde aardappelen of lichte, pittige dressings, oliën zijn belangrijk voor de smaak van onze dagelijkse gerechten. Ze beïnvloeden de smaak, de textuur en het voedingsprofiel van onze producten. En met zo'n grote verscheidenheid aan oliën die nu in de supermarkten verkrijgbaar zijn, kan het vinden van de juiste olie voor een bepaalde manier van koken een moeilijke opgave zijn.

Een paar druppels van de verkeerde olie kan een slaatje slap en smakeloos maken, terwijl het gebruik van plantaardige olie om voedsel te bakken de smaak van delicate groenten kan overweldigen en vlees een bittere smaak geeft. Via onze handige tips leer je welke olie voor welk gerecht gebruikt moet worden.

Veel kookplezier!

Avocado-olie

Avocado-olie

Avocado-olie is meestal sterk tot zacht groen van kleur en heeft een lichte, nootachtige smaak met een fruitig aroma van avocado. Rijk aan kalium, vitamine A, E en D en boordevol gezonde mono-onverzadigde vetten, is dit een ideale olie om mee te koken. De hoge rooktemperatuur van 271 °C maakt deze olie perfect voor elke bakwijze, van roerbakken tot braden en frituren.

Koolzaadolie

Koolzaadolie

Goudkleurige koolzaadolie heeft een lichte en neutrale smaak en wordt over het algemeen beschouwd als een bijzonder veelzijdige olie. Deze olie is arm aan verzadigde vetten, heeft een hoog rookpunt en is over het algemeen heel goedkoop. De olie heeft een rookpunt dat rond 204 °C ligt, en bevat mono-onverzadigde vetten, waardoor hij gezonder is dan oliën met verzadigde vetten of transvetten. Deze olie is ook rijk aan omega 3s en alfa-linoleenzuur. Koolzaadolie mag gebruikt worden voor gewone bereidingen, maar niet voor dressings, omdat deze olie vrijwel smaakloos is en slaatjes geen meerwaarde biedt.

Kokosolie

Kokosolie

Kokosolie is een kleurloze maar zeer aromatische olie die wordt gewonnen uit het vruchtvlees van een kokosnoot, en is de laatste jaren steeds populairder geworden omdat veganisten deze olie gebruiken in plaats van oliën op basis van boter en dierlijk vet. Kokosolie heeft een van nature zoete smaak, waardoor hij ideaal is voor gebak en ook om te bakken op een laag tot middelhoog vuur. Vanwege het lage rookpunt - 177 °C - en zijn hoog gehalte aan verzadigd vetten, moet deze olie echter met mate worden geconsumeerd.

Maïsolie

Maïsolie

Maïsolie is een van de meest gebruikte oliën in de huishoudelijke en de industriële keuken. Rijk aan omega 6-vetzuren, fytosterolen en vitamine E en dus ideaal voor het frituren en het maken van margarine, maar niet voor sladressings. Zijn neutrale smaak maakt het een goede alternatief voor boter bij het bakken. Maïsolie heeft echter een hoog gehalte aan verzadigde vetten en weinig goede vetten, waardoor hij vaak als ongezond wordt beschouwd.

Sesamolie

Sesamolie

De olie die gewonnen wordt uit sesamzaadjes heeft het sterkste en meest smaakvolle aroma van alle genoemde oliën en bestaat in twee vormen: licht en donker. Lichte sesamolie is perfect om te frituren (maar alleen als je wilt dat jouw voedsel ook naar sesam ruikt en smaakt), terwijl donkere sesamolie beter geschikt is voor sauzen en dressings. Het bakken van sesamolie zorgt echter vaak voor een ranzige smaak, waardoor het niet altijd aangewezen is. Het rookpunt van deze olie ligt rond 232 °C en het is een meervoudig onverzadigd vet.

Zonnebloemolie

Zonnebloemolie

Zonnebloemolie is een lichte, geurloze en quasi smaakloze olie die geschikt is voor dressings en - met een rookpunt dat rond 225 °C ligt - ook voor het bakken kan gebruikt worden. Deze olie is rijk aan vitamine E en arm aan verzadigde vetten, en dus ideaal om mee te bakken omdat hij andere kruiden en aroma's niet zal overweldigen.

Arachideolie

Arachideolie

Arachideolie is vaak de beste keuze om te frituren vanwege de lichte, nootachtige smaak die aan het voedsel wordt verleend. Deze olie kan zowel gebruikt worden voor het bakken, frituren en dressings als voor gerechten die een lichte, neutrale smaak vereisen. Deze olie is een mono-onverzadigd vet en heeft een rookpunt rond 232 °C.

Olijfolie

Olijfolie

"Extra Virgin" olijfolie is ongeraffineerde olie en wordt beschouwd als olijfolie van de hoogste kwaliteit. Deze olie heeft een diepgroene kleur en is vaak complex van smaak - fruitig, bitter en licht gepeperd. De olie behoudt zijn echte olijfsmaak en bevat meer natuurlijke mineralen en vitaminen dan de olijf. Het rookpunt ligt rond 160 °C en dus beduidend lager dan bij andere oliën. Bewaar deze heerlijk gezonde olie voor het dippen van vers brood, saladedressings, dipsauzen en koude gerechten.

Lichte olijfolie daarentegen is olijfolie die geraffineerd is. Deze olie heeft een neutrale smaak, een hoger rookpunt dat rond 210 °C ligt, en is iets minder voedzaam. Deze olie mag gebruikt worden voor het bakken maar niet voor het frituren omwille van het lage rookpunt.

Vergeet niet dat, hoewel smaak belangrijk is, het nog belangrijker is om aandacht te schenken aan het voedsel - en de oliën - die je in je gerechten doet. Gebruik alles met mate, zo kan er niets misgaan!

Een keukentafereel met een koffiezetapparaat en het logo van de MyBosch-app prominent weergegeven in een lichte, moderne ruimte.
MyBosch

Registreer gratis en ontvang 10% korting op originele onderhoudsproducten, accessoires en onderdelen.

Onze service

Vragen? Neem contact op met één van onze medewerkers, elke werkdag van 08u30 tot 17u00.

+32 2 475 70 01

Onze waarden

Bij Bosch kies je voor Duitse precisie, kwaliteit en vakmanschap.

Bosch verkooppunt

Op zoek naar advies van een expert? Vind een Bosch verkooppunt in jouw buurt!