[global.common.btn.skiptocontent]
Huishoudelektro
Inloggen/account maken

Zeg nee tegen voedselverspilling: hoe je je eten kunt bewaren en kliekjes kunt hergebruiken

Een van onze missies bij Bosch is om jou te begeleiden op weg naar een duurzamere en gezondere leefstijl – stapje voor stapje, want elke kleine verandering kan een grote impact hebben. Daarom geloven wij in waardevolle bijdragen om voedselverspilling tegen te gaan. Dit kunnen we doen door vers fruit en verse groenten zo goed mogelijk te gebruiken en te bewaren. Voedselverspilling is namelijk wereldwijd een relevant probleem. Het is belangrijk om de volgende reden:

Voedselverspilling in perspectief brengen.

Voedselverspilling is wereldwijd een probleem – een probleem dat wel 1,3 miljard ton per jaar weegt.
Ja, dat lees je goed... Er wordt per jaar 1,3 miljard ton voedsel weggegooid of verspild, voedsel dat nog prima gegeten kon worden1. Dat is ongeveer 30% van het voedsel dat wereldwijd voor menselijk gebruik wordt geproduceerd2.

Beeld je eens in: al dat fruit en al die groenten en kliekjes in koelkasten bij mensen thuis die gewoon nog konden worden opgegeten!
In Europa en Noord-Amerika bedraagt de voedselverspilling wel 95-115 kg per hoofd van de bevolking per jaar1.
Voedselverspilling staat niet alleen gelijk aan de verspilling van het geld, de arbeidskracht en middelen die zijn gebruikt om het voedsel te produceren, maar draagt ook nog eens negatief bij aan klimaatverandering.
De uitstoot van broeikasgassen die direct kan worden gekoppeld aan voedsel dat uiteindelijk verspild wordt, is goed voor ongeveer 4,4 gigaton aan broeikasgasemissies per jaar3.

Om je een beter beeld te geven van hoeveel 4,4 gigaton is: het staat gelijk aan ongeveer 2,2 MILJARD auto's – dat is niet niks, of wel?
Gelukkig kan iedereen bijdragen met slechts kleine maatregelen: hergebruik je kliekjes, zoals klaargemaakt vlees of vis, zodat we allemaal aan een duurzame toekomst werken.

Shop slim voor een betere houdbaarheid.

We doen allemaal wel eens boodschappen terwijl we honger hebben, gestrest zijn of zonder boodschappenlijst.
Het belangrijkste om slim en efficiënt boodschappen te doen is echter om vooruit te denken en te weten hoe je voedsel het beste kunt bewaren.

Bedenk welke gerechten je voor de aankomende week wilt klaarmaken. Lasagne misschien?

Open daarna je koelkast. Wellicht vind je er tot je verbazing een ongeopend pakje kaas waarvan je vergeten was dat je het vorige week had gekocht. Hierdoor weet je welke producten je nog hebt, zodat je ze niet te snel aanvult.

Maak dan een boodschappenlijst met de ingrediënten die je nodig hebt voor je recepten voor de aankomende week. De Bosch koelkasten met interne camera's maken dit nog gemakkelijker, omdat je via de Home Connect-app eenvoudig de inhoud van je koelkast kunt bekijken.

Professionele tip: opteer voor gerechten met dezelfde ingrediënten. Hierdoor kun je ervoor zorgen dat die grote bloemkool, dat pakje room of je groenten volledig worden gebruikt.

En voorkom dat je boodschappen doet als je honger hebt.
Dan denk je namelijk met je maag in plaats van met je hoofd.

Eerste erin, eerste eruit.

Dit is een eenvoudige maar effectieve gewoonte die je kan helpen voedselverspilling te voorkomen.Je hoeft enkel je koelkast wat te organiseren.
Als je je boodschappen opruimt, haal je de producten die al in de koelkast en keukenkastjes stonden naar voren zodat de nieuwe producten – die een langere houdbaarheidsdatum hebben – achterin komen te staan, achter de oudere producten. Dit is natuurlijk maar een vuistregel – houd altijd rekening met de werkelijke houdbaarheidsdata.
Toch is het een handig principe om de producten in je koelkast bij te houden en het helpt je om voedselverspilling tegen te gaan, omdat je makkelijker kunt zien welke producten eerst moeten worden gebruikt.
De leggers van je koelkast reinigen helpt jeom te weten welke producten je nog in huis hebt, en zorgt bovendien voor een hygiënisch schoon toestel.

Klaargemaakt voedsel bewaren.

Efficiënt boodschappen doen betekent niet dat je perfect geportioneerde maaltijden voor 1 persoon hoeft te bereiden.
Die portie curry die je een aantal weken geleden hebt gemaakt en hebt ingevroren, is perfect voor een regenachtige dag.
Bij Bosch willen we dat je kunt genieten van de maaltijden die je met passie bereidt – door je de mogelijkheid te geven om ze dusdanig flexibel te bewaren dat de smaak niet verloren gaat en het voedsel vers blijft.
Daarom hebben we het Bosch Fresh vacumeersysteem ontwikkeld, waarmee je alledaagse keukenhulpen – blenders, staafmixers en mixers – kunt omtoveren in handige 2-in-1-producten.

De blender heeft al een geïntegreerd vacumeersysteem om onder vacuüm te blenden. Dankzij een externe slang kun je de blender ook gebruiken om voedsel onder vacuüm te bewaren.

De staafmixer en mixer kunnen in vacuümtoestellen worden omgevormd door de pomp er met één simpele klik aan te bevestigen. Compatibel met een reeks bewaaroplossingen, zoals vacuümdozen en zakken met hermetische sluiting, die vacuüm getrokken kunnen worden dankzij het geïntegreerde ventiel. Als je je kliekjes de volgende dag voor lunch mee naar je werk wilt nemen, verwijder je simpelweg de lucht met de vacuümpomp, bewaar je het bakje in de koelkast of vriezer en zet je het op je werk in de microgolfoven.

Vacuüm houdt niet alleen je groenten, fruit en kliekjes langer vers, het zorgt er ook voor dat de smaak en voedingsstoffen behouden blijven.
Je hoeft je geen zorgen te maken om vriesbrand of ijskristallen op je voedsel, omdat de vacuümomstandigheden dit voorkomen.
Door kleinere porties van dezelfde maaltijd in te vriezen, kun je ervoor zorgen dat je alleen de hoeveelheid die je nodig hebt ontdooit om verspilling tegen te gaan. Naast het Fresh vacumeersysteem kunnen de Bosch VitaFresh koelkasten met hun 0°C-compartiment en speciale vochtigheidsregeling je verder helpen om voedselverspilling te verminderen.

Haal alles uit je kliekjes.

We hebben het allemaal wel eens: je staat voor de koelkast en staart naar alle kleine porties kliekjes. Maar wat doe je ermee?
Dit is het perfecte moment om creatief te zijn en iets nieuws te maken met al die heerlijke kliekjes.

Je hebt bijvoorbeeld nog een kleine portie gegrilde kip en groenten over van de barbecue van afgelopen weekend, maar je hebt geen zin om ze gewoon op te warmen voor je volgende maaltijd. Dit soort ingrediënten kunnen perfect worden gebruikt in een nieuwe maaltijd. Alles wat je nodig hebt, is wat pasta, room en je favoriete kruiden. Combineer dit met je kliekjes en voilà: je hebt een heerlijke nieuwe, romige pastamaaltijd.

En dat verse fruit dat je laatst op de markt hebt gekocht? We weten allemaal dat vooral vers rood fruit snel bedorven kunnen raken. Maar als je ze in vacuümcontainers bewaart, gaan ze tot wel 2x langer mee*.

Je kunt ze ook gebruiken om een heerlijke smoothie te maken met de vacuüm blender, waarbij je tot 5x meer vitamine C binnenkrijgt**. Als je je niet zo creatief voelt, kun je ook onze website bezoeken voor meer leuke recepten:

* indien in een vacuümcontainer of -zak in de koelkast bewaard, in vergelijking met gewone bewaarmethoden waarbij geen vacuüm wordt gebruikt, onderzoek uitgevoerd door een onafhankelijk laboratorium 09/2018, 6/2019 en 12/2019.
** na 24 uur in vergelijking met mixen waarbij geen vacuüm wordt gebruikt. Onderzoek uitgevoerd door een onafhankelijk laboratorium 08-2018.
1 FAO. 2011. Global food losses and food waste - Extent, causes and prevention. Rome, 29 pp. (ook beschikbaar op http://www.fao.org/docrep/014/mb060e/mb060e00.pdf)
2 FAO. 2015. Global Initiative on Food Loss and Waste Reduction. Rome, FAO. (ook beschikbaar op http://www.fao.org/3/a-i4068e.pdf)
3. Rezaei, Maryam & Liu, Bin. 2017. Food loss and waste in the food supply chain. Nutfruit. 71. 26-27.