Groenten zitten boordevol vitaminen en zijn een must voor elke maaltijd. Er zijn echter weinig dingen zo onaangenaam als het eten van doorweekte, overgare en verkleurde groenten. Helaas zijn groenten extreem gevoelig voor verhitting en kunnen ze in minder dan een minuut in plaats van lekker knapperig, heel slijmerig worden.

Als je groenten dus op een dag te gaar zijn geworden en alle waardevolle voedingsstoffen en vitaminen verloren zijn gegaan, lees dan onze handige tips voor heerlijk knapperige en perfect gegaarde groenten.

Hou het simpel

Als je maar weinig ervaring hebt als kok, hou je groentegerechten best simpel. De meeste groenten zijn heerlijk op zich en kunnen zelfs rauw worden gegeten. Bovendien hoeven ze praktisch niet gekruid te worden. Een snuf zout, een scheut olijfolie en een teentje look volstaan om kool en bladgroente op smaak te brengen wanneer je ze op lage temperatuur hebt bereid. Pikante kruiden of chilipeper hebben de neiging om de delicate smaak van de meeste groenten te overweldigen en passen beter bij harde groenten zoals okra, pompoen of courgette.

De kooktijd is essentieel

Koken, stomen of roerbakken - hou de tijd en de kleur van je groenten in de gaten om te voorkomen dat ze overgaar worden. Groenten moeten krokant en knapperig aanvoelen en hun oorspronkelijke felgroene, oranje of gele kleur behouden.

Voor de bereiding van roosjes broccoli, laat 10 à 15 minuten koken, 5 à 10 minuten stomen, of 5 à 8 minuten roerbakken tot ze beetgaar zijn.

Voor de bereiding van gesneden wortels, laat 5 à 10 minuten koken, 4 à 5 minuten stomen, of 3 à 4 minuten roerbakken om kleur, voedingsstoffen en knapperigheid te behouden.

Mooie partjes aubergine moeten paars blijven. Je kunt ze hiervoor 5 à 10 minuten koken, 5 à 6 minuten stomen, of 3 à 4 minuten stoven.

Gesneden paprika in de kleuren van een verkeerslicht zien er misschien stevig uit, maar worden snel zacht door de warmte tijdens het koken. Je kunt ze in heet water koken gedurende 4 à 5 minuten, stomen gedurende 2 à 4 minuten of maximum 2 à 3 minuten roerbakken om de zoete smaak te behouden.

Van spinazie is het geweten dat hij moeilijk te bereiden is. In slechts luttele seconden wordt hij overgaar. 2 à 5 minuten koken in heet water (wacht nooit tot het water groen wordt), 5 à 6 minuten stomen, of 3 minuten stoven met een teentje look en een scheut olijfolie vormen de basis voor knapperige groenten boordevol ijzer.

Plakjes courgette zijn dan weer makkelijk te koken en behouden ook probleemloos hun zoete smaak. Ze 5 à 10 minuten koken in een grote pot kokend water, stomen, of 3 à 4 minuten bakken in de pan bezorgt je de perfecte oranje schijfjes voor een heerlijke salade.

Bladgroente (paksoi, boerenkool) kan voor problemen zorgen omdat de steel langer gekookt moet worden dan de bladeren. Daarom raden we je aan om de steel van de bladeren te scheiden, en de steel eerst 2 à 3 minuten te stomen alvorens de bladeren toe te voegen en dan nog 3 minuten verder te stomen.

Pompoenen zijn misschien ideaal voor Halloween, maar niet om mee te koken. Opteer daarom voor de zoete varianten van de pompoen. Het vruchtvlees is zachter en kan net als courgettes op een normale manier worden bereid, met volledig behoud van natuurlijke smaken.

Je groenten zijn gekookt, maar hiermee is het werk nog niet af. Nu kan je ze schrikken (in koud water onderdompelen) om te voorkomen dat ze verder koken. Hoewel je deze stap ook kunt overslaan en het alleen voor gestoomde of gekookte groenten werkt, zullen groentegerechten en slaatjes veel beter smaken. Het "schrikken" van groenten zorgt ervoor dat smaak, textuur en kleur worden behouden. Gerechten kunnen zo op voorhand worden bereid en uren later worden geserveerd, zonder dat groenten hun knapperige textuur verliezen.

Maak eerst een ijsbad door een grote kom te vullen met voldoende ijsblokjes. Voeg een halve eetlepel zout toe. Nadat je de groenten tot de gewenste zachtheid hebt gekookt, gebruik je een schuimspaan om ze van de kookpot in het ijsbad onder te dompelen. Laat ongeveer een minuut rusten, haal ze uit het koude water en serveer. Meer hoef je niet te weten om groenten perfect te bereiden. Met zo'n lekkere groenten zal je geen moeite hebben om je bord achteraf schoon te maken - en om aan meer dan vijf porties groente en fruit per dag te komen. Gezondheid!

Een keukentafereel met een koffiezetapparaat en het logo van de MyBosch-app prominent weergegeven in een lichte, moderne ruimte.
MyBosch

Registreer gratis en ontvang 10% korting op originele onderhoudsproducten, accessoires en onderdelen.

Onze service

Vragen? Neem contact op met één van onze medewerkers, elke werkdag van 08u30 tot 17u00.

+32 2 475 70 01

Onze waarden

Bij Bosch kies je voor Duitse precisie, kwaliteit en vakmanschap.

Bosch verkooppunt

Op zoek naar advies van een expert? Vind een Bosch verkooppunt in jouw buurt!