[global.common.btn.skiptocontent]
Huishoudelektro
Inloggen/account maken

Marineren op een hoger niveau voor het ultieme vlees- of visgerecht

"Weet je, voor mijn barbecue marineer ik het vlees en de vis altijd zelf." – dat is misschien iets dat je tegen je buren zegt. Of ben jij niet zo pretentieus? Maakt niet uit, de volgende marineertips zijn ook voor jou interessant. Hier volgt alles wat je moet weten over deze populaire techniek, zodat je deze zomer het beste vlees en de beste vis op de barbecue kunt leggen! Alles wat je nodig hebt om je een echte pro te voelen, is het juiste materiaal – en wat achtergrondinformatie. Vlees en vis marineren voordat het de oven ingaat of op de barbecue wordt gelegd, brengt verschillende smaaknuances van de ingrediënten naar boven en kun je het beste ruim van tevoren doen. Zoals veel culinaire technieken is marineren in de Franse keuken ontstaan – het woord komt van het Franse "mariner", wat letterlijk "in zout pekelen" betekent. Tegenwoordig is zout lang niet meer het enige waarmee je vlees en vis lekkerder kunt maken. Marinades hebben meestal een zure (zoals citroensap of azijn) of enzymatische basis (zoals ananas of gember), die wordt aangevuld door oliën, kruiden en andere specerijen die smaak toevoegen.

Geen stress.

Naast de ingrediënten zijn ook de middelen in de loop der jaren veranderd. Heb je bijvoorbeeld wel eens gehoord van marineren onder vacuüm? Het is een stuk eenvoudiger dan je denkt en versnelt het proces van marineren: zeg hallo tegen een snelle marinade! Het Fresh vacumeersysteem van Bosch biedt een gemakkelijk te gebruiken hulpmiddel om lucht uit je vacuümcontainer te verwijderen. Met de gebruiksvriendelijke vacuümpomp en de Bosch staafmixerbijvoorbeeld, ga je in een mum van tijd van betrouwbare keukenrobot naar vacumeermachine. Nadat je de marinade hebt gemaakt, wissel je de mixervoet gewoon om voor de vacuümpomp om van mixer naar vacumeermachine te switchen – zo eenvoudig is het! De twee-in-één keukenhulp maakt het hele proces veel sneller en eenvoudiger – daarnaast hoef je naderhand minder schoon te maken. Je hoeft je de dag van tevoren geen zorgen te maken over het voorbereiden van je marinade. Vacumeer de container met je gemarineerde ingrediënten, bewaar deze in de koelkast en na een paar uur kan je ze al op de barbecue leggen. Een paar uur maar? Dat klopt! Omdat ze lager dan de omgevingsdruk bewaard worden, nemen vis en vlees de kruiden en smaken van de marinade direct op. Ze absorberen de aroma's van de marinade dus veel sneller wanneer ze vacuümverpakt zijn.

Maar eerst: marineren!

Voordat er ook maar iets onder vacuüm kan worden gebracht en worden bewaard, moet je eerst weten hoe je een heerlijke marinade kunt maken die perfect bij jouw favoriete vlees- of vismaaltijd past. Met de Bosch vacuüm staafmixers en blenders kun je allerlei soorten gladde sauzen, smoothies en marinades maken – en nog veel meer. Met de staafmixer kun je al je favoriete ingrediënten snijden en mengen – of dat nu verse kruiden, hele pepers of zaden, verschillende sauzen of sappen zijn – om de perfecte marinade voor je maaltijd te maken.

Door te vacumeren kun je in ieder geval spontaner zijn dan ooit te voren, omdat het marineren veel sneller gaat dan normaal – dus je hoeft je er de dag voor de barbecue geen zorgen om te maken. Plaats je vlees of vis gewoon in een vacuümcontainer met je marinade en verwijder de lucht met een van de producten met het Fresh vacumeersysteem van Bosch. Diezelfde dag nog is het vlees gemarineerd en klaar voor verdere bereiding. Houd er rekening mee dat smaken en specerijen door vacuüm nog intenser worden, dus gebruik niet te veel knoflook en chilipeper – pas op: pittig!

Eersteklas containers voor eersteklas resultaten.

Tot slot is de manier waarop je je voedsel bewaart van belang voor het marinadeproces. Gelukkig biedt het Fresh vacumeersysteem van Bosch de perfecte containers om je gemarineerde etenswaren in te bewaren. Daarnaast zijn de vacuümcontainers gemaakt van BPA-vrij tritaan, geur- en smaakbestendig en kunnen ze in de vaatwasser, zodat ze na gebruik makkelijk kunnen worden schoongemaakt.

Als je van een lekkere steak houdt, is deze rib eye marinade misschien wel iets voor jou - of als je niet van vlees houdt, probeer dan eens gemarineerde groenten – aubergines smaken heerlijk met de volgende marinade (voor 4 porties):

Rib eye steak marinade.

60 ml water
25 ml sojasaus
75 ml Bourbon whisky
2 el Worcester saus
2 tl citroensap
1 el bruine suiker

Zet wat zout, zwarte peper en nootmuskaat klaar om het gerecht op smaak te brengen wanneer je het serveert.

Groenten marineren.

600 g aubergine
4 laurierblaadjes
300 ml witte wijnazijn
150 g zout
1 chili- of cayennepeper
¼ tl oregano
200 ml olijfolie
750 ml water
5 peperkorrels

1. Was de aubergines, schil en snijd ze in dikke plakken van 2-3 cm. Besprenkel de plakken met voldoende zout om ze te ontdoen van de bittere smaak. Bedek de aubergines en laat 2 uur rusten.
2. Was de aubergineplakken vervolgens om het zout te verwijderen. Dep de plakken droog en snijd ze in reepjes.
3. Voor de marinade breng je het water, de laurierblaadjes, azijn en chili in een pan op stand 5 aan de kook en laat dit ongeveer 7 minuten koken. Voeg de aubergine toe, zet op stand 4 of lager en laat 3½ minuut koken.
4. Doe de deksel op de pan en laat de aubergine 12 uur marineren – of 6 uur in vacuüm. Giet af en leg de auberginereepjes op een bord.
5. Om de olie smaak te geven, pel je de knoflook en snijd je deze fijn. Doe de knoflook in een kom en voeg de oregano, olie en versgemalen peper toe.
6. Giet het mengsel over de aubergines.

Tip: serveer de gemarineerde aubergines met geroosterd brood.

Alles wat je nu nog nodig hebt, is goed gezelschap en barbecueweer – eet smakelijk! Meer inspiratie nodig voor je voedsellevensstijl met het Fresh vacumeersysteem van Bosch? Kijk op onze website en ontdek meer manieren om voedsel te waarderen.