
Is het gevaarlijk om spinazie en champignons opnieuw op te warmen?
Dit is een mythe die al lang achterhaald is. Maar toch moet je nog enkele regels naleven. Bereide spinazie en champignons moeten snel afkoelen, afgedekt in de koelkast worden geplaatst en mogen maximaal nog eenmaal worden opgewarmd. Baby's en peuters mogen geen warme spinazie eten. Waarom? Omdat het goede nitraat zich in nitriet omzet bij kamertemperatuur, wat bij erg kleine kinderen tot voedselvergiftiging kan leiden.

Zijn de groene delen van een tomaat giftig?
De groene delen van onrijpe tomaten bevatten solanine. Kleine hoeveelheden kunnen geen kwaad, maar te veel solanine kan hoofdpijn of misselijkheid veroorzaken. En grote hoeveelheden kunnen zelfs gevaarlijk zijn. Dus is het altijd best om de groene delen uit te snijden, of om groene tomaten verder te laten rijpen tot ze rood zijn.

Is vers altijd het beste?
Vers fruit en verse groenten zijn uiteraard erg populair, maar ze leggen vaak een lange weg af van het veld naar de winkel. En onderweg verliezen ze een groot deel van hun vitamine C. De versheid is ook afhankelijk van hoelang, de manier waarop en de temperatuur waarbij ze opgeslagen worden. Diepvriesproducten vormen vaak een goed alternatief aangezien ze heel snel na de oogst worden ingevroren. Dit betekent vaak dat meer van hun natuurlijke troeven zoals hun vitamine C, behouden blijven.

Is vet altijd slecht?
We moeten eerlijk zijn: vet heeft een slechte reputatie, maar die is achterhaald, want we hebben vet nodig als energievoorziening. Toch moet je proberen om zoveel mogelijk gezonde vetten te eten. Groenten bevatten meer onverzadigde vetten en krijgen de voorkeur ten opzichte van meer verzadigde dierlijke vetten. In principe kunnen we stellen: hoe meer het vet onverzadigd is, des te beter het product is. Bijvoorbeeld: vette vis zoals zalm, en olijfolie bevatten allebei veel onverzadigde vetten en behoren tot de groep van de 'goede' vetrijke producten.

Bevatten citrusvruchten het meeste vitamine C?
Citrusvruchten worden doorgaans beschouwd als de grootste bronnen van vitamine C. Maar vitamine C komt in nagenoeg alle voeding voor. Bijvoorbeeld: zo bevat een citroen ca. 50 mg vitamine C per 100 g, terwijl 100 g rozenbottel 1250 mg vitamine C bevat, of aardbeien ca. 65 mg, paprika ca. 100 mg en kolen 105 mg per 100 g. Heb je geen sinaasappelen en citroenen in huis, dan kan je het altijd met groenten proberen.